Oorcorrectie

Waarom kiezen voor een oorcorrectie of otoplastie?

Afstaande oren zijn aangeboren vormafwijkingen van de uitwendige oorschelp. Op zich bieden afstaande oren geen enkel functioneel nadeel (je kunt er bijvoorbeeld net zo goed mee horen als met platte oren), maar het verschijnsel veroorzaakt niet zelden problemen van sociale en relationele aard. Onder kinderen vormt het soms voor een klassieke aanleiding tot pesterij wat bij de betrokkenen ook op langere termijn vaak tot gevoelens van onzekerheid en een gebrekkig zelfbeeld kan leiden.

De plastisch chirurg kan deze esthetische afwijking door een eenvoudige ingreep corrigeren, zonder dat daar belangrijke nadelen aan verbonden zijn. Bij kinderen kan de otoplastie al vanaf vijf jaar en gebeurt de operatie altijd onder algemene verdoving. Volwassenen en adolescenten kunnen de keuze maken tussen algemene of plaatselijke verdoving. De ingreep onder algemene anesthesie duurt ongeveer anderhalf uur. De ingreep gebeurt via een dagopname, dus uw kind kan in de regel dezelfde dag het ziekenhuis verlaten.

Voor de ingreep?

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen bloedverdunners of pijnstillers als Aspirine, Aspro of Sedergine en raden we ook vitamine E en het eten van look af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

We bevelen aan om, vanaf twee dagen voor de ingreep, de oorschelpen en het haar te wassen met de ontsmettende zeep Hibiscrub®. Zo beperkt u de eventuele kans op een wondbesmetting tot een minimum.

Koop ook een brede hoofdband die de oren volledig bedekt, bv. Ear Band-It® voor kinderen of een  sporthaarband voor volwassenen. 1 dag na de ingreep wordt het verband verwijderd en moet de patiënt de hoofdband nog gedurende drie weken dragen (1 week dag en nacht + 2 weken enkel ‘s nachts) om te beletten dat de oorschelp tijdens de slaap zou omplooien. Het is tevens aan te bevelen deze band als bescherming overdag te dragen bij het uitoefenen van fysieke arbeid of sport (zeker bij kinderen). Tot en met 6 weken na de ingreep sport of zwemt u beter niet.

De ingreep?

Voorzien we een algemene verdoving, dan mag de patiënt vanaf middernacht niets meer eten of drinken. Opname gebeurt in dagkliniek(pediatrie), zodat patient de dag van de ingreep het ziekenhuis al kan verlaten.

Gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving, dan wordt de patiënt niet opgenomen in een ziekenhuisbed, maar amulant behandeld in de operatiezaal naast de consultatie.

Zo’n plaatselijke verdoving voelt heel eventjes wat vervelend aan, maar biedt het voordeel dat u een halfuur na de ingreep al naar huis kan.

De oorschelpen worden één voor één geopereerd. Tijdens de ingreep wordt u weliswaar gewaar dat de chirurg uw gelaat aanraakt en zal u het geluid van de operatie misschien als wat vervelend ervaren, maar u voelt geen pijn.

De chirurg maakt een insnijding aan de achterzijde van de oorschelp en boetseert vervolgens de nieuwe vorm van het oorkraakbeen. Daarna wordt het sneetje mooi en zorgvuldig gesloten en legt de chirurg een speciaal verband (met “verbandproppen” in de oorschelp) aan dat zwellingen tegengaat en de oren in de juiste positie houdt. Dit verband mag enkel worden verwijderd zo het teveel begint te spannen door toegenomen zwelling.

Na de ingreep?

Thuis neemt u best enkele uren rust. Zorg ervoor dat het hoofd daarbij in een iets hogere positie ligt dan de romp. Vermijd zware inspanningen en diep vooroverbuigen, want dan kan de toename van de bloeddruk ongewenste nabloedingen veroorzaken.

Ondervindt u tijdens de eerste nacht wat pijn, dan kan u die doeltreffend bestrijden met een eenvoudige pijnstiller zoals Dafalgan®, Nurofen® of Brufen®.

Daags na de ingreep mag u het verband zelf verwijderen. Bij de nacontrole wordt een (tijdens de ingreep vastgehechte) “verbandprop” uit de oorschelp losgemaakt. En al zijn de oorschelpen op dat moment nog gezwollen en blauw, u zult meteen merken dat ze nu al duidelijk dichter bij het hoofd staan dan voorheen.

2-3 dagen na de ingreep mag u voorzichtig de haren wassen met Hibiscrub®. Plekjes met gestold bloed of korstjes kan u gewoon met water reinigen. Wees wel voorzichtig met de haardroger. De huid kan namelijk op enkele plaatsen nog tamelijk ongevoelig zijn en registreert dan mogelijks ook de hitte niet. Gebruik de haardroger dus op veilige afstand en stel hem zo mogelijk in op een lagere temperatuur.

Draag gedurende 1 week dag en nacht een elastische haarband en daarna gedurende de volgende twee wegen enkel ‘s nachts. Draag hem na die periode ook als u een of andere contactsport beoefent zoals judo en andere gevechtssporten, of sporten waarbij onzacht contact nauwelijks te vermijden valt, zoals basketball, rugby, waterpolo, en dergelijke. Het beste lijkt ons dat u dergelijke sporten gedurende een zestal weken mijdt.

Na een tweetal weken is de oorschelp is al flink ontzwollen. Behalve dat het oor nu dichter bij het hoofd staat, kan niemand nog merken dat u op die plek geopereerd bent.

Mocht u in de dagen en weken na de operatie nog vragen hebben of mocht zich iets abnormaals voordoen (bijvoorbeeld als een onhoudbare pijn u uit uw slaap houdt, of als u vaststelt dat uw verband zwaar bebloed raakt), aarzel dan niet uw arts, steeds bereikbaar, te contacteren.

error: Content is protected