Huidletsel
Voor de ingreep
U komt op consultatie nadat u werd doorverwezen door een dermatoloog, huisarts of heeft al een tijd last van een hinderlijke moedervlek of ander huidletsel en wenst hierover advies.
Tijdens een eerste consultatie wordt de grootte van het huidletsel, de locatie, de mogelijkheden tot reconstructie na verwijderen alsook het type huidletsel geëvalueerd. Er wordt samen met u gekeken om een datum te plannen waarop de verwijdering van het huidletsel kan doorgaan aangezien hiervoor de vereiste tijd dient te worden vrijgemaakt, nodige materiaal en personeel aanwezig dient te zijn.
Indien u bloedverdunnende medicatie neemt (bv. Asaflow®, Eliquis®, etc.) dient u dit duidelijk aan uw arts te melden. Het kan noodzakelijk zijn inname tijdelijk te stoppen. Dit zal in samenspraak met uw arts gebeuren.
Daarnaast is het belangrijk om allergiën (bv. voor antibiotica, kleefpleisters, …) te melden aan uw arts.De meeste letsels kunnen worden verwijderd met behulp van lokale verdoving: enkel de locatie van het huidletsel wordt verdoofd en u dient dus niet nuchter te zijn de dag van de ingreep. U komt zoals bij uw eerste afspraak naar de consultatie en na het verwijderen van het huidletsel kan u terug naar huis gaan, afhankelijk van de locatie (bv. op het been) eventueel met een tweede persoon die u kan brengen en komen halen.
De wonde(s) zullen word(en) gehecht, ofwel met draadjes die moeten verwijderd worden ofwel met verteerbare draadjes waar bovenop lijm werd aangebracht.
Richtlijnen na de ingreep
Om de wondheling zo optimaal mogelijk te laten verlopen raden wij u volgende algemene richtlijnen aan:
Ontsmetten
Hechtingen gelaat: elke dag 1 à 2 x aanstippen met Hibidil®.
Hechtingen lichaam: om de 2 à 3 dagen ontsmetten met Hibidil ® of Isobetadine dermicum®, nadien een douchepleister aanbrengen.Douchen mag, doch hechtingen droog houden. (bij loskomen pleister,ontsmetten en nieuwe steriele douche pleister (type Opsite® post-op) aanbrengen.
Draadjes
In het gelaat blijven de hechtingen meestal een week ter plaatse.
Op het lichaam blijven hechtingen 2 tot 3 weken ter plaatse.
De hechtingen worden ofwel op de consultatie ofwel bij de huisarts verwijderd. Huidlijm komt vanzelf los na een 2-3 tal weken, deze hoeft hiervoor niet te worden verwijderd.
Controle bij de huisarts Bij voorkeur na 1 week om te zien of de wondheling optimaal verloopt of vroeger bij problemen
Warmte vermijden
Geen sauna of zwemmen vanaf de ingreep tot 2 weken na het verwijderen van de hechtingen.
Masseren van het litteken
Na het verwijderen van de hechtingen wordt het litteken best 2x per dag gemasseerd met een speciale littekencrème
(bv. Cicaplast® 50+, Cicalfate®, Kelocote®)
Goede zonnebescherming
Zonnecrème factor 50, meermaals per dag, minimum een half uur voor u met de zon in contact komt. Dit voorkomt verkleuring of pigmentatie van het litteken op termijn. Zonnebescherming gebruik je zolang het litteken rood is ( soms tot 6 à 12 maanden ). Er bestaan ook combinatie crèmes (litteken en zonnecrème in 1, bv. Cicaplast® 50 +, Kelocote® UV.
Voorafgaande aan iedere wondzorgbehandeling dienen de handen grondig met water en zeep gewassen te worden en gedroogd met een verse handdoek die enkel daarvoor dient.
U dient er rekening mee te houden dat littekens evolueren. In het begin zien littekens er fijn uit, om vervolgens iets roder en dikker te worden, na 2 maanden vervagen de littekens geleidelijk aan terug. In het totaal kan littekengenezing 1 tot 1.5 jaar duren.