Facelift

Face/halslift – MACS lift

Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

  • Een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)

  • Wangzakjes over het verloop van de onderkaak

  • Diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog

  • Losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals

In al deze facetten kan een facelift verbetering brengen. Ze herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een browlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (cf blefaroplastie of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat. Zo nodig wordt een facelift gecombineerd met een blefaroplastie (of ooglidcorrectie) en/of voorhoofdslift (of browlift). 

Het uiteindelijke doel is:

  • Persoonlijkheid bewaren

  • Geen geopereerde look

  • Snel herstel

De facelift bestaat in zijn grondvorm al vele decennia en is sindsdien verfijnd. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht. Tot voor kort maakte de chirurg de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. Onvermijdelijk hierbij was een vrij forse insnijding die begon in het haar ter hoogte van de slapen en vervolgens langs de voorkant van het oor liep, een buiging maakte achter het oor en tenslotte doorliep tot in het haar achter het oor. Een nieuwere techniek echter, de zogeheten MACS-lift, laat de plastisch chirurg toe om via een veel beperktere insnede en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een even efficiënte en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren. De gevreesde gestroomlijnde ‘facelift-look’ van sommige Hollywoodsterren is te wijten aan het overmatige opspannen van de huid. Bij een moderne facelift echter, en met name bij de MACS-lift, wordt de huid zelf verrassend weinig aangespannen en herstelt de chirurg vooral de spanning van de onderhuidse weefsels, waardoor opnieuw de jeugdige omtrekken van het gelaat terugkeren.

De MACS-lift is ontworpen om op relatief eenvoudige wijze en met minimale last voor de patiënt een lifting van de onderste twee derden van het gelaat uit te voeren. MACS staat hierbij voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren via een minimale insnijding (minimal access) van een ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial). Bij het begin van de ingreep wordt een liposuctie van de hals uitgevoerd om overtollig vetweefsel te verwijderen en de hals los te maken om te liften. Vervolgens maakt de chirurg net voor het oor een beperkte huidzone vrij. Vervolgens lift hij de onderhuidse verslapte weefsels (spieren en vet) weer naar hun oorspronkelijke positie. Op die manier wordt de huid, die tijdens het verouderen aan wangen, onderkin en hals is gaan doorhangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en dient enkel een onopvallend litteken te maken in de plooi voor het oor. Doorgaans wordt de MACS-lift gecombineerd met lipofilling. In tegenstelling tot de meeste andere technieken, kan dit type van facelift bovendien ook perfect onder plaatselijke verdoving gebeuren. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de weer naar huis.

De ingreep kan apart uitgevoerd worden of in combinatie met een andere plastisch chirurgische ingreep, zoals een blefaroplastie (of ooglidcorrectie) en/of voorhoofdslift (of browlift).

Voor de ingreep

  • Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen bloedverdunners of pijnstillers als Aspirine, Aspro of Sedergine en raden we ook vitamine E en het eten van look af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

  • Roken dient u ten laatste te stoppen 2-3 weken voor de ingreep.

  • Vanaf 1 week voor de ingreep neemt u dagelijks Arnica® in, preventief tegen bloeduitstortingen.

Hoe verloopt de ingreep?

De chirurg zal elke stap van de ingreep uitleggen. De ingreep kan zowel onder plaatselijke als onder volledige verdoving gebeuren. In het laatste geval wordt u via het dagziekenhuis opgenomen.

Vervolgens wordt uw gelaat met een ontsmettende vloeistof gewassen en brengt de verpleegkundige rondom steriele doeken aan. De plaatselijke verdoving gebeurt door een onderhuidse injectie met een heel fijn naaldje. U wordt een prikje gewaar en heel even ook een licht branderig gevoel, maar dat verdwijnt meteen. De verdoving zelf blijft anderhalf tot twee uren werkzaam en garandeert u een volkomen pijnloze ingreep.

Eerst dunt de chirurg het vet van de hals uit: via een klein gaatje in de plooi van de kin voert hij daartoe een liposculptuur uit van de onderkin en de hals. Dan volgt de eigenlijke lifting. De huid wordt vrijgemaakt via een insnede in de plooi voor het oor. Zodra de huid vrij is, worden de diepere weefsels door middel van twee inwendige hechtingen terug op hun vroegere spanning gebracht. Na controle op bloeding, trimt de chirurg een kleine hoeveelheid overtollige huid en sluit hij vervolgens de wonde. Op dezelfde manier wordt daarna de andere zijde behandeld.

De ingreep wordt afgerond met een reiniging van het gelaat en haar, en het aanbrengen van een lichte zwachtel.

Hoe verloopt de nabehandeling?

Thuis houdt u zich het best zo rustig mogelijk. Als u probeert om wat te slapen, doe het dan in halfzittende houding. Helemaal plat liggen of voorover bukken doet namelijk de zwelling in het gelaat toenemen. Die zwelling en ook de blauwe verkleuring in het gelaat kan u tot een minimum beperken door geregeld verse ijszakjes op de wangen en hals te leggen (Coldpack).

Als u een pijnstiller wenst, gebruik dan enkel producten die geen aspirine bevatten. Als gevolg van de diepe hechtingen, zal u vooral bij het wijd openen van de mond enige last ondervinden ter hoogte van het kaakgewricht. Maar dat gevoel verdwijnt snel in de loop van de eerste week.

Vanaf de dag na de ingreep hebt u geen verband meer nodig en kunt u ook probleemloos douchen en de haren wassen (Hibiscrub). Hierna steeds de naden aanstippen met Hibidil ontsmetting. Na ongeveer een week worden de eerste hechtingen reeds verwijderd.

Al mag u reeds de dag na de ingreep gaan wandelen of winkelen, toch schat u best in dat u ongeveer een week lang niet normaal sociaal actief kan zijn. De zwelling neemt echter al vanaf de derde dag af en is na een week à tien dagen nauwelijks nog zichtbaar. Na twee à drie weken merkt u enkel nog het resultaat van de ingreep.

Zijn er verwikkelingen mogelijk?

Ernstige verwikkelingen zijn zeldzaam.

Mocht in de eerste uren na de facelift onverhoeds een vrij belangrijke nabloeding optreden, dan kan het nodig zijn om de wonde onder plaatselijke verdoving opnieuw te openen om de bloeding te stoppen. Dat levert de patiënt dan hooguit een blauwe plek op, die in de loop van twee weken verdwijnt.

Een infectie (of ontsteking) komt slechts heel zelden voor en wordt behandeld met antibiotica.

Bij rokers valt het voor dat de wonde minder vlot geneest en soms zelfs terug opengaat. In dergelijk geval duurt de genezing iets langer.

Welk resultaat mag ik verwachten?

Veel hangt uiteraard af van uw uiterlijk vóór de ingreep. Bij de ene patiënt is het visuele resultaat ronduit spectaculair, een ander zal het resultaat meer als een discrete opfrissing ervaren. Een en ander kan ook afhangen van de specifieke wensen waarover u vooraf met uw chirurg heeft overlegd. De tekenen van veroudering en weefselverslapping zullen hoe dan ook minder opvallend en vaak zelfs verdwenen zijn.

Hoelang mag ik me over het resultaat verheugen?

Bedenk dat geen enkele plastisch chirurgische ingreep de tijd kan stilzetten. Wel slaagt deze chirurgie erin om de klok een aantal jaren terug te draaien, althans visueel. De duurzaamheid van het resultaat is bovendien afhankelijk van uw levensstijl en van eventuele erfelijke factoren. Maar wees gerust, verreweg de meeste patiënten zijn voor vele jaren gelukkig met het resultaat van hun facelift. Doorgaans draait u al gauw de klok 8 à 9 jaar terug.

error: Content is protected