Buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie of abdominoplastie

Als de huid van de buik ten gevolge van overgewicht, aanzienlijke gewichtsafname of zwangerschap een uitgesproken verslapping vertoont, dan is alleen liposculptuur in dit geval niet geschikt als figuurcorrectie maar kan de huid desgewenst opnieuw aangespannen worden. Vaak staan na één of meerdere zwangerschappen de rechte buikspieren enigszins uiteen op de middellijn (“diastase”).

Soms ontstaan ook uitgesproken striemen in de huid. Wil u opnieuw een strakke buik, dan moet de verslapte huid weggenomen worden. Die ingreep noemt men een abdominoplastie, en de omvang ervan is afhankelijk van de graad van verslapping.

Tijdens een buikwandcorrectie worden de buikspieren opnieuw aan elkaar bevestigd en verstevigd, met een strakke buikwand als resultaat. Uiteraard moet de chirurg hierbij de overtollige huid wegsnijden. De hoeveelheid overtollige huid varieert naargelang van de graad van verslapping. Logischerwijs is ook de grootte van het litteken van de ingreep hiervan afhankelijk, maar dat kan hoe dan ook makkelijk gecamoufleerd worden in ondergoed of badpak.

De operatie gebeurt onder algemene verdoving. De patiënt blijft 2-3 nachten in het ziekenhuis en is 2-3 weken later van de ingreep hersteld.

De ingreep omvat drie onderdelen:

  1. het wegnemen van overtollige huid

  2. het aanspannen (indien nodig) van uitgerekte buikspieren (“diastase correctie”)

  3. het corrigeren van het profiel door middel van liposculptuur

Als alleen de onderbuik enigszins verslapt is, volstaat het meestal om een ellips van huid net boven de grens van de schaamstreek weg te nemen. Dan staat de buik weer strak, en het enige zichtbare spoor van de ingreep is een horizontaal litteken van 12 à 20 cm dat perfect verborgen kan blijven in ondergoed of badpak. Deze ingreep heet een mini-buikwandcorrectie of mini-abdominoplastie. Deze ingreep wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie, meestal via dagopname.

Is ook de bovenbuik verslapt, dan kan de chirurg deze ook aanspannen door huid en vet weg te nemen tot net onder de navel. Vervolgens wordt het onderhuids weefsel losgemaakt naar boven waarna wordt de huid naar beneden toe wordt aangespannen. De navel wordt hierbij losgemaakt van de huid en blijft vastzitten op een steeltje naar de buikspieren. In de huid die de chirurg eroverheen spant, maakt hij een nieuw gaatje zodat de navel weer zichtbaar wordt op z’n normale plaats.

Het litteken is dan iets langer en er is ook een littekentje rond de navel, maar voldoende in de diepte om niet op te vallen. Ingeval van zeer uitgesproken huidverslapping, is het litteken langer. Het loopt dan soms van de ene heup naar de andere, maar het blijft makkelijk weg te stoppen in ondergoed of badpak.

Na één of meer zwangerschappen wijken bij veel vrouwen de buikspieren blijvend uiteen op de middellijn. Dat verschijnsel kunt u ook vaststellen bij uzelf. Als u liggend het hoofd optilt, verschijnt er een goot op de middellijn. Dat noemt men diastase. Tijdens een abdominoplastie corrigeert de chirurg de diastase door de buikspieren opnieuw aan elkaar te hechten, een ingreep die ook de taille in belangrijke mate verfraait. Om ten slotte een mooi profiel te bekomen, zal de chirurg meestal een liposculptuur toepassen, voornamelijk aan de flanken en de maagstreek.

Voor de ingreep

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen pijnstillers als Aspirine, Aspro of Sedergine en raden we ook vitamine E en het eten van look af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

Vanaf 3 dagen voor de ingreep wast u dagelijks buik en navel met de ontsmettende zeep Hibiscrub®, die de chirurg u zal voorschrijven. Besteed daarbij voldoende aandacht aan het reinigen van de navel (best met een wattenstokje). Het gebruik van zo’n ontsmettende zeep beperkt de kans op een wondinfectie tot een minimum.

Het bovenste schaamhaar, tot net boven de schaamstreek, dient verwijderd te worden, bij voorkeur mag u dat gerust zelf doen op de dag voor de ingreep.

Indien u rookt, hebt u er alle belang bij om ermee te stoppen. Dit minstens 3 weken voor en bij voorkeur blijvend na ingreep (of minimaal ook 3 weken).

Zoals bekend veroorzaakt roken een vernauwing van de bloedvaten en vermindert hierdoor dus ook de bloedvoorziening van de huid. In sommige gevallen kan dat leiden tot het opengaan van de wonde en zelfs tot het verlies van een stuk huid onderaan de buik. Bovendien kan hoesten na de ingreep behoorlijk pijnlijk zijn. Bij een roker is de hoeveelheid slijm in de keel opvallend groter, en dus ook de neiging tot hoesten.

Ook om een optimale wondgenezing te bekomen is het van belang dat u stopt met roken.

Voor een mini-abdominoplastie wordt u opgenomen via dagziekenhuis, voor een abdominoplastie wordt u gedurende 2-3 dagen opgenomen vanaf de ochtend van de ingreep. In alle geval dient u zich nuchter aan te melden – dit betekent dat u vanaf middernacht niets meer gegeten of gedronken mag hebben, behalve bij de inname van eventuele medicatie. Tijdens de pre-operatieve raadpleging van de dienst anesthesie wordt bepaald welke voorbereidende onderzoek nodig zijn (zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, elektrocardiogram, röntgenopname van de longen). De nodige afspraken hiervoor worden dan geregeld.

Voor de ingreep krijgt u speciale steunkousen aan, meer bepaald om de kans op vorming van bloedklontertjes in de aders tot een minimum te beperken. U houdt de kousen aan, zolang u het grootste deel van de dag rust in bed. Daarnaast zullen er tijdens de ingreep én de 12u nadien pneumatische kousen worden aangebracht, dit als extra preventie.

In de voorbereidingszaal komt de chirurg even langs om op uw buik precies aan te tekenen welke huid overtollig is en dus weggenomen wordt, en welke zones hij door liposculptuur zal behandelen.

Ook de anesthesist komt langs (de arts die u in slaap zal brengen). Signaleer hem of haar indien bij eventuele vorige ingrepen iets abnormaals voorgevallen zou zijn. Vlak voor de operatie krijgt u een middel toegediend om rustig te worden. Kort nadien wordt u naar de operatiezaal gerold en in slaap gebracht.

Hoe verloopt de ingreep?

De ingreep neemt gemiddeld twee uur in beslag, afhankelijk van de omvang van het probleem en van individuele details.

De chirurg neemt de ellips van overtollige huid weg. Als de bovenbuik aangespannen moet worden, dan ligt de bovenste insnede ongeveer ter hoogte van de navel. De navel wordt vrijgemaakt van de huid die er zich rond bevindt. Vervolgens wordt de huid van de bovenbuik van de buikspieren losgemaakt, teneinde hem naar omlaag te kunnen aanspannen. Indien nodig worden de buikspieren dan opnieuw tegen elkaar gehecht en wordt de buikwand opgespannen (“diastase correctie”). Dan maakt de chirurg een nieuw gaatje voor de navel en naait hij de huid zorgvuldig in drie lagen dicht. Onder de huidflap heeft hij ondertussen twee ‘drains’ geplaatst (buisjes om overtollig wondvocht te laten wegvloeien), die via kleine gaatjes in de huid van de schaamstreek of de flanken naar buiten komen. Vaak wordt ook een liposuctie verricht van de bovenbuik en vooral de flanken om zo het resultaat mooier te maken.

Op het einde van de ingreep wordt onderhuids een langwerkend, verdovend product ingebracht om de pijn de eerste 12 tot 24u maximaal te beperken.

Vervolgens wordt de buik in een 3-tal lagen gesloten met verteerbare hechtingen.

Na de ingreep wordt de wonde tenslotte bedekt met huidlijm en wordt een elastische buikband aangedaan om de buikspieren te ondersteunen.

Onmiddellijk na de ingreep wordt u wakker gemaakt en ligt u in een licht geknikte houding in bed, met knieën en heupen geplooid ten opzichte van de romp. Zo ondervindt u namelijk minder last van de spanning in de buik. Even verblijft u dan nog in de ontwaakkamer, waarna men u naar uw kamer brengt.

Na de ingreep

Zoals gezegd, plaatst de chirurg aan het eind van de operatie een tweetal fijne plastic buisjes (‘drains’) in de wonde, die eventuele nabloeding en overtollig wondvocht naar vacuüm flesjes geleiden. Zolang de buisjes te hoog volume drainen, mogen ze niet verwijderd worden en blijft u best opgenomen – wat meestal neerkomt op een ziekenhuisverblijf van 2 à 3 dagen.

De eerste 24 uren na de operatie zijn de lastigste. U zal wat milde pijn en spanning ervaren in de buikstreek, niet alleen door het aanspannen van de huid maar ook en vooral door het aanspannen van de buikspieren. Dat zorgt er de eerste dagen voor dat u niet volledig rechtop kunt staan of gestrekt kunt liggen. Uiteraard krijgt u pijnstillers toegediend. Mocht hun werking niet volstaan, dan meldt u dat best aan de verpleegkundige die u zo nodig iets extra kan bezorgen.

Naast het gebruik van steunkousen, krijgt u ook dagelijks een kleine onderhuidse injectie om de vorming van bloedklonters in de aders te voorkomen (“flebitis”).

De dag na de ingreep reeds zal men u rond de maaltijden aanmoedigen uw bed te verlaten. Doe dat die eerste dag echter niet zonder begeleiding van een verpleegkundige. Rond die tijd komt ook de chirurg langs, om de wonde na te kijken en het verband te verversen.

Als alles naar wens verloopt en de ‘drains’ verwijderd zijn, kan u het ziekenhuis 2 tot 3 dagen na de ingreep verlaten. Gezien thv de wonde huidlijm is aangebracht, mag u thuis douchen met Hibiscrub®. Na het douchen ontsmet u de navel best even met isobetadine. Als verband draagt u een elastische buikband (wordt in het ziekenhuis voorzien) waaronder u enkele absorberende kompressen plaatst om de wonde te beschermen. Deze verzorging, samen met de voorgenoemde onderhuidse injecties, wordt meestal uitgevoerd door een thuisverpleegkundige.

Indien de buikspieren tijdens de operatie aangespannen werden, mag u gedurende zes weken geen zware gewichten heffen (meer dan 10 kg). Afhankelijk ten slotte van het type werk dat u doet, moet u rekening houden met een volledige werkongeschiktheid van één tot vier weken.

error: Content is protected