Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Borstreconstructie Weefsel van buikwand - DIEP flap
Weefsel van buikwand: De vrije ‘DIEP' flap (deep inferior epigastric perforator flap) Afdrukken E-mail
Het vetweefsel van de buikwand tussen de navel en de schaamstreek werd voor het eerst gebruikt voor borstreconstructie in 1979. Dit weefsel of "flap" werd de TRAM (Transverse Rectus Abdominis Myocutaneous) flap genoemd.
In de laatste twee decades is het gebruik van dit weefsel de gouden standaard geworden in reconstructie met lichaamseigen weefsel. De tendens om steeds minder en minder rechte buikspier te preleveren, mondde uiteindelijk uit in de ontwikkeling van de vrije DIEP flap (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap). De voedende bloedvaten die naar het vet en de huid doorheen de rechte buikspieren lopen, kunnen vrij gedisseceerd worden door de rechte buikspier enkel te splitsen. Er is dus geen noodzaak meer om de rechte buikspier weg te nemen.

Voordelen

Post-operatief is er geen verzwakking van de buikwand noch verlies van functie van de rompspieren. Patiënten die een DIEP flap reconstructie ondergingen zijn meestal in staat hun normale dagtaken te hernemen 4 tot 6 weken na de ingreep.
Aangezien de vrije DIEP flap over een langere vaatsteel beschikt, zal de vormgeving van de nieuwe borst met het abdominale huid- en vetweefsel gemakkelijker kunnen verlopen en zal er een beter esthetisch resultaat bereikt worden.


Voordelen van een onmiddellijke borstreconstructie
Het is duidelijk dat deze procedure minder psychologisch belastend is voor de vrouw. Het betreft slechts één ingreep en één narcose. Er is dus maar één maal risico op complicaties en er is slechts één revalidatie noodzakelijk.

Voordelen
  • is éénmalige ingreep, dwz blijvend resultaat
  • evolueert mee met evolutie van het lichaam (verouderen)
  • evolueert mee met evolutie andere borst (neemt toe als men bijkomt, neemt af bij vermageren)
  • voelt warm aan (‘de warme borst’)
  • voelt zeer natuurlijk aan
  • buikspieren blijven intact (dus geen ‘breuk’ of verzwakking zoals bij TRAM flap)
  • buikje vaak mooier dan voordien

Nadelen
  • herstelperiode 4 à 6 weken
  • kans op klontervorming thv de bloedvaten van de flap: 1 à 2 % kans (komt vooral voor bij voorafbestaande stollingsstoornissen en bij rokers)
  • kans op verlies flap: 0,5 %
 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20