Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Behandelingen Facelift - MACS lift
Facelift - MACS lift Afdrukken E-mail
Als de zwaartekracht zijn neerwaartse werking op de gelaatstrekken demonstreert, dan kunnen zowel de huid als de onderhuidse weefsels het best door een facelift weer in hun oorspronkelijke, jeugdiger positie worden gebracht.

Als uw gelaat volgende kenmerken vertoont, bent u in principe een goede kandidaat (m/v) voor een facelift:

  • een diepe groeve tussen de basis van de neus en de mondhoek (= de nasolabiaal groeve)
  • wangzakjes over het verloop van de onderkaak
  • diepe rimpels en groeven op de wangen en een verzakking van het reliëf van de jukbeenboog
  • losse huid, rimpels en verticale plooien of overvloedig vetweefsel in de hals
In al deze facetten kan een facelift verbetering brengen. Ze herstelt echter niet het doorzakken van de wenkbrauwen (hiertoe dient een browlift of voorhoofdslift), het teveel aan huid en vetweefsel ter hoogte van de bovenste en onderste oogleden (cf blepharoplastie of ooglidcorrectie) noch de fijne rimpeltjes rond de mond en elders op het gelaat.

De facelift bestaat in zijn grondvorm al vele decennia en is sindsdien uitgewerkt in een grote variëteit van vormen en technieken. De basis van de ingreep bestaat uit het vrijmaken van de huid en de onderhuidse weefsels van hun onderliggende structuren, zodat ze – mits verwijdering van de overtollige huid – opnieuw op spanning kunnen worden gebracht. Tot voor kort maakte de chirurg de huid steeds los van vlak voor het oor tot bijna aan de wangplooi, de slaapstreek, de volledige hals en een deel van de nek. Onvermijdelijk hierbij was een vrij forse insnijding die begon in het haar ter hoogte van de slapen en vervolgens langs de voorkant van het oor liep, een buiging maakte achter het oor en tenslotte doorliep tot in het haar achter het oor. Een nieuwe techniek echter, de zogeheten MACS-lift, laat de plastisch chirurg nu toe om via een veel beperktere insnijding en zonder zoveel huid en weefsel te moeten losmaken, toch een even gedegen en duurzame correctie van de gelaatstrekken te realiseren.

De MACS-lift is ontworpen om op relatief eenvoudige wijze en met minimale last voor de patiënt een lifting van de onderste twee derden van het gelaat uit te voeren. MACS staat hierbij voor Minimal Access Cranial Suspension – wat zoveel betekent als het uitvoeren via een minimale insnijding (minimal access) van een ophanging (suspension) van de weefsels naar boven toe (cranial). Om de ingreep te volbrengen, hoeft de chirurg slechts net voor het oor een zeer beperkte huidzone vrij te maken. Vervolgens hangt hij in de diepte de verslapte weefsels (spieren en vet) weer in hun oorspronkelijke positie op. Op die manier wordt de huid, die tijdens het verouderen aan wangen, onderkin en hals is gaan doorhangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en laat enkel een onopvallend litteken achter in de plooi van het oor. In tegenstelling tot de meeste andere technieken, kan dit type van facelift bovendien ook perfect onder plaatselijke verdoving gebeuren. U hoeft dus niet in een ziekenhuis opgenomen te worden en u kunt kort na de weer naar huis.

ter informatie: De ingreep kan apart uitgevoerd worden of in combinatie met een andere plastisch chirurgische ingreep, zoals een ooglidcorrectie of een liposculptuur van de onderkin.


 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20