Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Behandelingen Buikwandplastie of abdominoplastie Wat is een abdominoplastie?
Wat is een abdominoplastie? Afdrukken E-mail
= een heelkundige ingreep die toegepast wordt om hinderende verslapping van de huid en spieren van de buik te corrigeren.


In sommige gevallen is het niet mogelijk om via liposculptuur alleen het resultaat te bereiken dat de patiënt wenst. De huid kan namelijk in belangrijke mate verslapt zijn – bijvoorbeeld als gevolg van een of meer zwangerschappen, door important gewichtsverlies of gewoon door de werkinTijd.
Soms ontstaan ook uitgesproken striemen in de huid. Wil u opnieuw een strakke buik, dan moet de verslapte huid weggenomen worden. Die ingreep noemt men een abdominoplastie, en de omvang ervan is afhankelijk van de graad van verslapping.

De ingreep omvat drie onderdelen:
  • het wegnemen van overtollige huid
  • het aanspannen (indien nodig) van uitgerekte buikspieren
  • het corrigeren van het profiel door middel van liposculptuur
Als alleen de onderbuik enigszins verslapt is, volstaat het meestal om een ellips van huid net boven de grens van het schaamhaar weg te nemen. Dan staat de buik weer strak, en het enige zichtbare spoor van de ingreep is een horizontaal litteken van 12 à 20 cm dat perfect verborgen kan blijven in ondergoed of badpak.

Is ook de bovenbuik verslapt, dan kan de chirurg hem aanspannen door de huid over de navel te trekken. De navel zelf blijft waar hij is. Maar in de huid die de chirurg eroverheen spant, maakt hij een nieuw gaatje zodat de navel weer zichtbaar wordt op z’n normale plaats.
Het litteken is dan iets langer en er is ook een littekentje rond de navel, maar voldoende in de diepte om niet op te vallen. Ingeval van zeer uitgesproken huidverslapping, is het litteken langer. Het loopt dan soms van de ene bekkenkam naar de andere, maar het blijft makkelijk weg te stoppen in ondergoed of badpak.

Na één of meer zwangerschappen wijken bij veel vrouwen de buikspieren blijvend uiteen op de middellijn. Dat verschijnsel kunt u ook vaststellen bij uzelf. Als u liggend het hoofd optilt, verschijnt er een goot op de middellijn. Dat noemt men diastase. Tijdens een abdominoplastie corrigeert de chirurg de diastase door de buikspieren opnieuw tegen elkaar te hechten, een ingreep die ook de taille in belangrijke mate verfraait. Om ten slotte een mooi profiel te bekomen, zal de chirurg meestal een liposculptuur toepassen, voornamelijk aan de flanken.
 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20