Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Behandelingen Borstverkleining - Borstlifting Na de ingreep
Na de ingreep Afdrukken E-mail

In de regel blijft u even lang in de ontwaakkamer als de duur van de ingreep. Als u door de anesthesist van de ontwaakkamer ontslagen wordt, keert u terug naar uw gewone kamer.

Borstverkleining en borstlifting zijn geen bijzonder pijnlijke ingrepen. In de eerste uren krijgt u nog pijnstillers toegediend via het infuus (de baxter), maar daarna volstaat een gewoon paracetamolpreparaat (zoals bijvoorbeeld Dafalgan).

Gedurende twee weken voor en twee weken na de operatie neemt u beter geen pijnstillers als Aspirine, Aspro of Sedergine en raden we ook vitamine E en het eten van look af, aangezien die stoffen het bloed wat kunnen verdunnen en bijgevolg nabloeding in de hand kunnen werken.

Een borstlifting gebeurt doorgaans in dagopname, dus u kan de de dag zelfs reeds het ziekenhuis verlaten. Bij een borstverkleining zal de chirurg 's anderendaags oordelen of de plastic drainagebuisjes verwijderd mogen worden. Zo ja, dan mag u al in de voormiddag naar huis. Geven ze nog teveel wondvocht af, dan moeten de buisjes nog een dagje blijven zitten en mag u ook om redenen van steriliteit nog niet naar huis.

Op alle wondjes is huidlijm aangebracht zodat je reeds daags na de ingreep kan douchen. Als verband gebruik je een sportbeha waarin je thv elke borst los een absorberend kompresje plaatst. Deze sportbeha kan vanuit het ziekenhuis worden voorzien. Deze elastische beha dien je een drietal weken dan en nacht te dragen om de borst te ondersteunen.

Een week na de ingreep komt u op wondcontrole. De huid van uw borsten zal op bepaalde plaatsen blauw tot paars verkleurd zijn als gevolg van bloeduitstortingen die door de ingreep opgewekt werden. Geen zorg echter, de kleuren vervagen geleidelijk in de weken die komen.

Een drietal weken na de ingreep wordt de huidlijm verwijderd en zijn alle wondjes genezen. Vanaf dan moet u wel het litteken nog gedurende drie à zes maanden hydrateren met een crème die zal worden voorgeschreven. Een en ander zorgt er ook voor dat het litteken sneller ‘uitrijpt’, dat wil zeggen, vlugger bleek en soepel wordt. Gedurende de eerste maanden zal het litteken nogal rood uitslaan en hard aanvoelen, maar die naweeën verdwijnen langzaam maar zeker.

De borst zelf zal ongeveer een maand lang vrij vast en hard aanvoelen, maar geleidelijk aan herwint ze haar vroegere soepelheid. Bracht de chirurg tijdens de ingreep enkel een verticaal litteken aan (dus van de tepelhof naar onderen toe), dan kan het zijn dat de borsthuid daar in het begin nog wat gerimpeld is. Die rimpeltjes verdwijnen in de eerste zes weken. Het herstel van de gevoeligheid van tepel en tepelhof neemt omtrent drie maanden tijd in beslag.

Tot slot bevelen we aan om een jaar na de ingreep opnieuw een mammografie te laten uitvoeren, zodat dit rapport gebruikt kan worden om latere mammografieën mee te vergelijken.
 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20