Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Behandelingen Blefaroplastie of Ooglidcorrectie Wat is een blepharoplastie?
Wat is een blepharoplastie? Afdrukken E-mail
De term blepharoplastie staat voor alle heelkundige ingrepen die ter correctie dienen van verouderingsverschijnselen aan de oogleden.
Het is een van de meest populaire ingrepen uit de plastische chirurgie. Dat komt niet alleen omdat het ooglid over ’t algemeen een van de eerste zones in het gelaat is waar veroudering zichtbaar wordt, maar ook omdat de correctie ervan meestal relatief eenvoudig is en omdat de patiënt er vrij snel van herstelt.

Ter hoogte van het bovenste ooglid demonstreert het probleem zich meestal als een huidverslapping, waardoor het ooglid geleidelijk aan op de wimpers begint te hangen en in sommige gevallen zelfs over de ooglidrand. Als gevolg hiervan oogt de blik gaandeweg vermoeid, onfris, alsof de glans eruit verdwijnt - iets waar veel mensen trouwens door intimi op gewezen wordt.
Bij vrouwen levert dit dikwijls problemen op bij het maquilleren. Een vaak gehoorde objectieve klacht is bijvoorbeeld dat de eyeliner een afdruk geeft op de overhangende huid van het ooglid, zodat ongewild een dubbele lijn ontstaat.
Maar ook in subjectieve zin kan het huidoverschot een gevoel van vermoeidheid creëren, omdat met name het gewicht van de huid het openen van de oogleden continu bemoeilijkt of doordat de huid zo ver over de rand van het ooglid hangt dat ze het zicht naar boven en naar buiten begint te belemmeren. Dat gaat niet zelden gepaard met het ontstaan van uitgesproken dwarse groeven in het voorhoofd, doordat de betrokkene voortdurend de wenkbrauwen optrekt om de oogleden wijder te openen. Het ene heeft vaak met het andere te maken. Daardoor blijkt het probleem van voorhoofdsrimpeling vaak eenvoudig op te lossen door het wegnemen van het huidoverschot van het bovenste ooglid, in chirurgisch jargon: een bovenste blepharoplastie.
Meestal zijn de oogleden ook enigszins opgezet. Dat komt doordat het vet van de oogkas tijdens het verouderingsproces geleidelijk naar buiten gaat puilen, meer bepaald door verweking van het vliesje dat het vet op zijn plaats moet houden.
Bij een bovenste blepharoplastie worden die twee problemen tegelijk aangepakt: de chirurg verwijdert de overtollige huid en het uitpuilende vet wordt gelijk getrimd met de rand van de oogkas. Het resultaat laat zich visueel herkennen aan een jongere en frissere blik, dikwijls ook aan een meer ontspannen voorhoofd en - subjectief dan - aan een minder vermoeid voorkomen.

Ter hoogte van de onderste oogleden klagen heel veel mensen over de bekende ‘walletjes’, de vaak wat pafferige hangertjes die veroorzaakt worden door het uitpuilen van het vet van de oogkas. Het ongemak kan al op jonge leeftijd voorkomen, in dit geval veelal op familiale schaal, meer bepaald ten gevolge van de weekheid van de structuren die het vet binnen de oogkas houden. In dit geval kan de chirurg makkelijk en zonder uitwendig zichtbaar sneetje, het overtollige vet aan de binnenkant van het ooglid wegnemen.
Bij het ouder worden ontstaat op deze plek vaak ook een verslapping van de huid en van de ophanging van het ooglid. Net als bij het bovenste ooglid, kan de chirurg ook hier een beetje huid verwijderen en de ophanging van het ooglid verstevigen. Hiervoor zijn diverse technieken mogelijk – uw plastisch chirurg zal uiteraard die techniek selecteren die voor u het beste geschikt is.
Ook een onderste ooglidcorrectie (of onderste blepharoplastie) leidt tot een minder vermoeide, minder gezwollen blik, en verstrakt de huid van het onderste ooglid.

Ook bij uitgesproken vermoeidheid, of ingeval van hooikoorts, verkoudheden, enzovoort, kan zich een voorbijgaande opzwelling van de bovenste en onderste oogleden voordoen. Dit kan chirurgisch niet gecorrigeerd worden. Een blepharoplastie corrigeert alleen de afwijkingen die niet verdwijnen in de loop van de dag en in alle omstandigheden zichtbaar blijven.
 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20