Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Behandelingen Blefaroplastie of Ooglidcorrectie De ingreep
De ingreep Afdrukken E-mail

Zoals reeds gezegd, corrigeren we het doorhangen van de huid van het bovenste ooglid door een bovenste blepharoplastie. De chirurg neemt een ellips van overtollige huid weg, samen met een stripje kringspier dat net onder de huid ligt. Puilt het ooglid enigszins uit door onderliggend vet, dan wordt ook dat overtollige vet meteen verwijderd. Tijdens de ingreep houdt u de ogen rustig gesloten. Door de plaatselijke verdoving wordt u geen pijn gewaar. Hooguit voelt u af en toe hoe de chirurg uw gelaat aanraakt. Na de ingreep wordt de opening onderhuids met een fijn draadje dichtgemaakt. 5-7 dagen later is de huid genezen en wordt het draadje verwijderd.


Aan het onderste ooglid doet zich in hoofdzaak het probleem voor van vetuitpuiling. Dat corrigeren we door een onderste blepharoplastie. Vormt vet het enige probleem en is de huid erboven nog mooi elastisch, dan volstaat het vaak om het vet langs de binnenzijde van het ooglid te verwijderen, zonder dat de chirurg in de huid hoeft te snijden. Een dergelijke ingreep noemen we een transconjunctivale onderste blepharoplastie. De chirurg maakt een sneetje in het slijmvlies aan de binnenkant van het onderste ooglid en verwijdert het vet. De inwendige wonde geneest in enkele dagen tijd vanzelf. Voordeel is ook dat er geen uitwendig litteken is.
Vaak echter is de huid van de onderste oogleden verslapt en uitgerekt. Dan is het nodig om die huid wat aan te spannen. De chirurg maakt een sneetje net onder de wimpers, zodat het wondje onopvallend kan genezen. Hij verwijdert het vet vanonder de losgemaakte huid en spant de huid vervolgens voorzichtig weer aan.

Mocht de kringspier verslapt zijn die de oogleden helpt knipperen – iets wat zich demonstreert in een sikkelvormige rimpel of plooi ter hoogte van het jukbeen – dan kan ook die spier aangespannen worden. 5-7 dagen later al kunnen de draadjes verwijderd worden.

Bij sommige mensen is niet enkel de huid van de oogleden verslapt, maar ook het peesje waarmee het ooglid in de oogkas ophangt. Daardoor verliest het oog zijn jeugdige amandelvorm, het wordt als het ware ‘ronder’. In extremer gevallen begint de onderste rand van het ooglid naar buiten te hangen, wat men ectropion noemt. Om te controleren of zo’n evolutie mogelijk is, zal de chirurg tijdens het voorafgaand onderzoek uw onderste ooglid een paar seconden lang naar beneden trekken, om te zien hoe snel het terug op zijn plaats tegen de oogbol komt. Is die snelheid vertraagd, dan zal hij vaak beslissen om de onderste blepharoplastie met een canthopexie aan te vullen, dat wil zeggen: het aanspannen van het buitenste peesje van het ooglid. Dat maakt de ingreep overigens niet zwaarder, aangezien het peesje bereikbaar is via de insneden die sowieso nodig zijn voor de ooglidcorrectie. En op die manier kan in elk geval vermeden worden dat het onderste ooglid na een onderste blepharoplastie neiging tot ectropion zou vertonen, het naar buiten keren dus van het ooglid.

 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20