Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Dr. De Frene Bob
Plastische, Reconstructieve en Esthethische Chirurgie, Microchirurgie
Dr. De Frene Bob
 
 
 
 
Home Arts
Arts Afdrukken E-mail


Dr. Bob De Frene studeerde geneeskunde aan de KU Leuven en startte nadien met de opleiding plastische heelkunde in Gasthuisberg Leuven en in het UZ Gent. Hij spitste zich tijdens zijn opleiding toe op de algemene plastische en esthetische chirurgie, borstreconstructie met autoloog weefsel en microchirurgie.

riziv nr: 1-09680-27-210

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Hoe zoek je een gepaste chirurg?

Ben je op zoek naar een geschikte chirurg maar weet je niet goed waar te beginnen?

Je kan in eerste instantie contact opnemen met je huisarts. Veel chirurgen zijn gespecialiseerd in bepaalde ingrepen en je huisarts weet misschien bij wie je best terecht kan voor de ingreep die jij wil.

Als je vrienden of familie hebt die reeds een esthetische operatie ondergingen, luister dan zeker naar hun ervaringen. Als je gaat lezen op de talrijke relevante internetforums, vergeet dan niet dat het om persoonlijke ervaringen gaat die je niet zomaar kan veralgemenen.

Een consultatiegesprek verplicht tot niets. Het is belangrijk dat je voor dit eerste gesprek bij de chirurg zelf terecht kan en dat het gesprek zeker een 25-tal minuten duurt. Bij een goede chirurg komen volgende zaken zeker aan bod in het gesprek: de ingreep zelf, de mogelijke complicaties, de duur van de herstelperiode, de duurzaamheid van de ingreep, de wijze waarop je je op de operatie kan voorbereiden en de nazorg. Ook je beweegredenen om over te gaan tot de ingreep en je medische en psychologische voor- geschiedenis kunnen besproken worden.

Het is ook belangrijk na te gaan of je eventuele behandelaar een erkend plastisch chirurg is.

Een erkend plastisch chirurg heeft een zevenjarige opleiding geneeskunde, twee jaar algemene chirurgie en vier jaar plastische chirurgie in een gespecialiseerde dienst achter de rug. Chirurgen hebben er dus dertien jaar studie op zitten. Onder supervisie van ervaren, gerenommeerde chirurgen en door het bijwonen van congressen in binnen- en buitenland leren ze het vak verder in de praktijk.

Het RIZIV-nummer van een erkend plastisch chirurg eindigt altijd op -210. De lijst van officieel erkende plastisch chirurgen, alfabetisch gerangschikt per stad en per ziekenhuis, vind je op www.rbsps.org.
Iemand die zich op zijn/haar visitekaartje of website esthetisch of cosmetisch chirurg noemt, is meestal geen erkend plastisch chirurg. Een erkend plastisch chirurg noemt zich meestal ‘plastisch chirurg’.

In België is het zo dat erkende plastisch chirurgen niet de enigen zijn die esthetische operatieve ingrepen mogen uitvoeren. Elke houder van het Diploma van Arts heeft het recht om alle takken van de geneeskunde uit te voeren binnen de grenzen van wat hij zijn bekwaamheid acht. Een wettelijk kader waarin bepaald wordt welke arts of specialist welke ingreep mag uitvoeren bestaat niet. Wel is er een wet in aanmaak die wel een regeling zal treffen over wie esthetische ingrepen mag uitvoeren. Een chirurg met een diploma plastische chirurgie biedt vanzelfspreken een grotere garantie en meer veiligheid.

In België zijn er slechts 200 erkende plastisch chirurgen, terwijl tussen de 450 en 600 artsen esthetische heelkunde uitvoeren.

Ga in elk geval ook na hoeveel ervaring de behandelaar heeft met ‘jouw’ ingreep. De meeste chirurgen hebben een specifiek aandachtsgebied.

 
 
 
Dr. De Frene Bob - email: bob@defrene.be - gsm: 0477.62.41.47
AZ West Veurne: 058.33.33.59 - Jan Yperman Ieper: 057.35.75.10 - aclinic Brugge: 050.96.98.20